Het thema Divi met Elementor vergelijken

Divi thema, Elementor, Mobile design, Orienteren, Performance, Theme Builder

Welke themebuilder werkt voor jou beter? Divi of Elementor. Voordat ik vooral met Divi aan de slag ben gegaan, heb ik me eerst georiënteerd op welke themebuilder het beste bij mij past. Een van de belangrijkste voorwaarden was dat het thema flexibel moest zijn en niet per maand betaald hoeft te worden. Ik kwam toen al vrij snel uit bij de Lifetime versie van Divi. Je betaald in een keer 249 dollar (prijs van 15 november 2023) en je kunt voor al je klanten prachtige sites gaan bouwen. Hieronder zet ik een aantal voors en tegens tegenover elkaar dan kan je zelf bepalen welk thema beter bij jouw business past. Tegelijkertijd is de lite versie van Elementor gratis en ook zeer flexibel waardoor misschien dit voor jou wel de best themebuilder is. Even voor alle duidelijkheid Elementor is een Plugin en geen thema.

Dit artikel blijf ik aanvullen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.

Gratis of betaald?

Wat Elementor goed doet is dat het komt met een gratis (lite) versie. Je kunt systeem gratis downloaden de plugin module van WordPress, zoek op “Elementor” en je kunt hem gratis downloaden. Kijk wel even goed of jouw WordPress versie wel compatible is met de versie van deze plugin. Je kunt de Elementor plugin ook downloaden op https://wordpress.org/plugins/elementor

Dus als je een krab budget hebt en je wilt voor een klant een site bouwen met een Theme builder dan kan Elementor voor jou een mooi passend systeem zijn.

Snelheid

Een van de belangrijkste onderdelen van een professionele website is dat de site snel is. Het thema dat je gebruikt maakt daarbij wel degelijk uit. Ik heb zelf een Page speed perfomance test gedaan met beide systemen.

Speedtest Test Elementor lite plugin (Version 3.17.3 )
icm thema Twenty Twenty-Four

Voor Mobile

Prestatie Score 90
First Contentful Paint 1,5 s
Largest Contentful Paint 2,4 s
Total Blocking Time 320 ms
Cumulative Layout Shift 0
Speed Index 2,7 s

Voor Desktop

Prestatie Score 92
First Contentful Paint 0,8 s
Largest Contentful Paint 1.1 s
Total Blocking Time 0 ms
Cumulative Layout Shift 0.134
Speed Index 1,2 s

Speedtest voor het Divi thema (versie 4.23.1)

Voor mobile

Prestatie Score 76
First Contentful Paint 3,2 s
Total Blocking Time 270 ms
Largest Contentful Paint 3,8 s
Cumulative Layout Shift 0.008
Speed Index 4,1 s

Voor Desktop

Prestatie Score 92
First Contentful Paint 1,3 s
Largest Contentful Paint 1,3 s
Total Blocking Time 0 ms
Cumulative Layout Shift 0.004
Speed Index 1,3 s

Wanneer je de performance instellingen in Divi op maximaal zet, dan kan de prestatie oplopen tot 83. Maar als je niet weet hoe je dat doet dan komt bij mijn test Divi op een score van 73 te staan.

N.B. dit is geen officiële test het is slechts een voorzichtige check op een shared hosting server. Mogelijk kunnen er betere scores bereikt worden door andere hosting.

Dus wil je een super snel systeem dan verwacht ik op dit moment, dat je met Elementor iets beter uit bent.

Vrijheid in ontwerp

Wat ik zelf een van de belangrijkste dingen vind van een thema is dat je er vrij mee kunt ontwerpen. Ik maak vaak prototypes in Adobe XD met een integratie naar Adobe Photoshop en presenteer dit aan mijn klant. Ik zet het vervolgens om naar een Divi website. Omdat ik vaak met DIVI werkt weet ik vrij goed wat er wel en niet met dit thema kan. Ik ken de flexibiliteit van het thema en ik weet ook welke css ik nodig heb zodat ik het zo kan bouwen dat het overeenkomt met het ontworpen design. Wat daarbij belangrijk is, is dat ook voor mobiel vrij kunt onderwerpen. Er zijn natuurlijk altijd wel beperkingen maar de basis moet gewoon goed zijn. Divi kent helaas ook een aantal kneepjes ik heb er een aantal uitgelegd in deze rubriek webdesign tips.

Vrijheid in ontwerpen > Mobile design

Wanneer je een mobiele website ontwerpt heb je soms te maken met dat je elementen naast elkaar wilt zetten. Bijvoorbeeld als je op een b2b site drie logo’s naast elkaar wel tonen of twee knoppen naast elkaar wilt plaatsen. Of wat dacht je van een galerij waar je steeds twee foto’s naast elkaar wilt zien. In divi is het (tot nu toe in versie 4.23.1) zonder custom code niet mogelijk om dit te organiseren.  Ik heb hier wel een oplossing voor met custom CSS maar het is natuurlijk niet zo fijn dat het standaard niet geregeld is. Een ander ding voor het mobiele weergeven is dat je soms elementen niet wil zien die je op Desktop wel wilt zien. Het gave van divi is dat je per element, kolom, rij en sectie precies kunt aangeven of je het wel of niet wilt zien op de telefoon en of tablet. Lees hier hoe je dat doet.

Hoe zit dat nu bij Elementor?

Bij Elementor hoef je niet custom code te schrijven om twee elementen naast elkaar te zetten voor mobile. Je kunt twee elementen toevoegen en bij de tab geavanceerd / aangepaste positie de weergave per element op inline te zetten. Vergeet daarbij niet een padding in te stellen anders is er geen ruimte tussen de elementen.

Dit vind ik wel een voordeel ten opzichte van Divi

Vindbaarheid

Er zijn tegenwoordig een aantal gave gratis WordPress plug-ins waarmee je de site een stuk beter vindbaar maakt in de zoekmachine zoals Google. Een van de populairste zoekmachine optimalisatie plug-ins is Yoast SEO. Om dit te integreren met Divi is lastig Omdat je aan de voorkant van de website in de visual builder geen opties hebt voor Yoast dus als je de pagina, blog of project vindbaar wilt maken met bepaalde zoekwoorden en daar ook Analyse op wilt doen dan krijg je die informatie niet terug uit Yoast omdat de hele plugin niet zichtbaar is je kunt het alleen zien als je klikt op pagina bewerken dus aan de achterkant van de pagina dit vind ik wel echt een nadeel van Divi in combinatie met yoast.

Hoe zit dat bij Rankmath. Bij deze plugin is het wel mogelijk om in de visual builder de zoekwoorden in te stellen voor die pagina of dat blog bericht. Dus voor de Divi gebruikers raad ik Yoast helaas af en  raad ik Rankmath aan. Het kan een hele verademing zijn dat je nu opeens wel de vindbaarheid van de pagina kunt verbeteren en de voorkant van de website. 

Ben je enthousiast geworden over elementor Pro dan kun je via onderstaande link deze plugin kopen. Ik krijg dan een kleine vergoeding van Elementor. Dit kost jou niets extra, maar je helpt mij om meer tips te blijven delen. 

Andere tips die misschien ook interessant zijn

Enthousiast geworden over Divi

Als je via onderstaande link het thema koopt, krijg ik een kleine vergoeding van Divi. Dit kost jou niets extra, maar je helpt mij om meer tips en inzichten over Divi te blijven delen. 

Divi WordPress Theme

Heb je geen tijd om er zelf mee aan de slag te gaan?

Mogelijk kan ik je helpen!
Stuur een berichtje naar opdekoffie@bijpieter.nl