Divi formulieren vergelijken met Gravityforms

Formulieren, Orienteren, Plugins, Webdesign tips

Heb je Gravity forms nodig voor formulieren als je al het thema Divi gebruikt? Dat is een vraag die veel beginnende webdesigners hebben. Wat is nu de toegevoegde waarde van Gravityforms als je al gebruik kan maken van het formulier element van divi.

Ik heb ontdekt dat eigenlijk Gravityforms voor standaard gebruikt niet nodig is maar er zijn wel een aantal redenen waarom je er juist wel gebruik van zou maken. Een van de belangrijkste reden is dat je geen informatie normaal gesproken niet kwijt kunt raken. Dus iemand vilt een formulier in klikt op verzenden maar er wordt door een verkeerde instelling op serverniveau geen een mail verzonden. Op dat moment ben je de informatie kwijt en dat kan vervelend zijn voor de business van jouw klant.

Ik geef je hieronder een paar tips die jou helpen om de juiste keuze te maken.

Dataverlies

Ingevulde formulieren opslaan op de server. Wanneer je in Gravityforms een formulier aanmaakt en het wordt verzonden komt deze altijd in de database van Gravityforms die lokaal is opgeslagen op jouw eigen server. Dus als de bevestiging’s mail niet zo aankomen bij jou klant en de klant neemt contact met je op dan kun je altijd kijken in de database van Gravityforms daar zal het bericht moeten staan.

Interface van Gravity Forms in het backend

Maar als je gebruiker maakt van DIVI contactformulieren dan wordt er nooit lokaal een formulier opgeslagen maar wordt er een mail gestuurd naar het e-mailadres dat je zelf heb ingesteld waar het naartoe moet. Dus in principe ben je dan de informatie kwijt als de mail nergens aankomt.

Kosten

Gravityforms is niet gratis er is ook geen light versie die gratis is, dus je moet wel een betaald abonnement nemen. Als je als webdesigner meerdere sites bouwt waar je dit systeem nodig hebt zou je kunnen kijken naar de elite versie. Dan kun je in één keer een licentie kopen, die je voor al je klanten mag gebruiken. Ik heb dat zelf ook gedaan en daarmee bespaar je wel veel geld als je deze plugin dus meerdere keren nodig hebt. Maar als je vol goedkoop gaat zijn dan zou ik bij Divi formulieren blijven want dat zit al gewoon in het DIVI thema en daar heb je al voor betaald.

Integratie van een formulier in een Divi pagina, blog of project

Helaas is Gravity forms standaard niet zichtbaar in de visual builder van DIVI dus je zult altijd met een soort code moeten werken om het formulier op die plaats weer te geven en daarbij kun je het ook niet, zonder technische kennis, zo tweaken dat het prachtig in de site past. Nu is daar wel een betaalde oplossing voor, maar je kunt het ook proberen met eigen css. Ik heb een artikel geschreven hoe je Gravity forms kosteloos goed kunt integreren in jouw eigen website zonder een betaalde add on.

Conditionele logica

Gravity forms kun je een hele enquêtes bouwen en als iemand antwoord geeft op mijn vraag kun je aan de hand van dit antwoord weer nieuwe vragen stellen. Bij Divi formulieren is dit niet mogelijk. Divi forms is echt een eenvoudig formulier systeem maar het werkt wel goed en is prachtig te integreren in het design van jouw site.

Mollie integratie

Wil iDeal betalingen of IDeal donaties kunnen ontvangen? Gravity Forms heeft een add on die connect op de Mollie. Als je bijvoorbeeld een site bouwt voor een NGO en ze willen graag donaties ontvangen, dan kun je hier handig gebruik van maken. Let op > deze add on is beschikbaar met de pro en elite licentie. Zulke mogelijkheden zijn bij DIVI forms niet mogelijk.

Andere integraties

Tegenwoordig is Gravity Forms zo groot geworden dat het een platform is waar een groot aantal integraties mee mogelijk zijn. Ik geef er een aantal. (Status van november 2023)

Ik geef hieronder alleen een overzicht van de integraties die mogelijk zijn met een basic licentie

HubSpot

ActiveCampaign

Akismet

AWeber

Campaign Monitor

CleverReach

Cloudflare Turnstile

Constant Contact

ConvertKit

EmailOctopus

Emma

GetResponse

iContact

Mad Mimi

Mailchimp

Mailgun

Postmark

reCAPTCHA

SendGrid

Samengevat

Dus kort gezegd: wil je gratis een eenvoudig mooi uitziend formulier integreren in jouw DIVI website dan zou je niet per se Gravity Forms hoeven aan te schaffen het enige aandachtspuntje is dat je er wel goed voor moet zorgen dat de e-mail aankomt die wordt verzonden. Test dit goed en als het niet werkt neem dan contact op met jou webhoster die kunnen dit vaak oplossen. Ga je voor een meer geavanceerde oplossing kies dan voor Gravity Forms.

Enthousiast geworden over Gravity Forms?

Als je via onderstaande link de plugin koopt, krijg ik een kleine vergoeding van Gravity Forms. Dit kost jou niets extra, maar je helpt mij om meer tips te schrijven.

Andere tips die misschien ook interessant zijn

Enthousiast geworden over Divi

Als je via onderstaande link het thema koopt, krijg ik een kleine vergoeding van Divi. Dit kost jou niets extra, maar je helpt mij om meer tips en inzichten over Divi te blijven delen. 

Divi WordPress Theme

Heb je geen tijd om er zelf mee aan de slag te gaan?

Mogelijk kan ik je helpen!
Stuur een berichtje naar opdekoffie@bijpieter.nl